fbpx

VINTERBADNING: Lille forening med stort potentiale føler sig overset af Thisted Kommune

Af Jan Høst-Aaris, Thisted Dagblad, 23. juni 2014

THISTED: -Kommunen kan vi ikke få noget ud af. Vi har både sendt mail og henvendt os telefonisk, men der kommer ikke rigtigt nogen respons, fortæller Peter Staugaard, der undrer sig sig over Thisted Kommunes manglende svar. Han er formand for foreningen Vinterbaderne Søbadet, der er en lille forening af 22 aktive vinterbadere i Thisted.

Foreningen vil gerne i dialog med Thisted Kommune om Thisted Søbad, som kommunen har ansvaret for.

I lang tid har søbadet været plaget af hærværk. Senest er der fjernet tre bænke. I omklædningsrummene er spejle smadret, flere tøjkroge mangler, nogle af toiletterne mangler toiletsæder og nødhjælpskassen med plastre og forbinding er revet ned fra væggen. Malingen er skallet af flere af væggene, og stedet er tydeligvis misligholdt.

-Du er nødt til at holde et sted, så det ikke fremstår lousy med graffiti og smadret inventar, ellers indbyder det til, at folk går løs på det, forklarer formanden og supplerer: -Jeg synes, det er synd, at man ikke har mere at byde på til turister.

Sikkerheden er ikke ok

Udenfor omklædningsrummet på informationstavlen fremgår det, at der er førstehjælpsudstyr.

På Blå Flags hjemmeside fremgår det også utvetydigt, at det skal være til stede: “En Blå Flag strand skal have et passende antal og funktionsdygtigt sikkerhedsudstyr samt førstehjælpsudstyr, og der skal være en (nød)telefon på eller i nærheden af stranden.” Det er der ikke. Det er stjålet.

På søbadets informationstavle er det vist, at der en telefon på eller ved rådhuset 500 meter fra søbadet, men hvor er ikke yderligere præciseret.

Om vinteren er det i særlig grad vigtigt, at sikkerheden er i orden. Sikkerheden kan forbedres på flere måder: en permanent badebro, vand, varme og sikkerhedsudstyr.

-Det er vigtigt at komme hurtigt under og op igen. Det er en gåde, at kommunen bygger en midlertidig vakkelvorn bro, der ikke holder, i stedet for en bro, der holder, siger Peter Staugaard og fortsætter.

-Hvis der er nogen, der kommer til skade, hvis børn eller andre skærer sig og har brug for forbinding, så er der ikke hurtig hjælp at finde.

Hvinende koldt søbad

Vinterbaderne springer ikke kun i bølgen blå om vinteren, de bader hele året rundt, så de hen over efteråret gradvist vænner sig til det kolde gys om vinteren.

Koldt er det om vinteren, men endnu koldere og mere klamt er omklædningsrummet på søbadet. Kommunen lukker for vandet til søbadet, når den første frost melder sig, så toiletterne kan ikke bruges, og det er først, når det er frostfrit, at kommunen igen åbner for vandet.

-Vi har en nøgle, som vi kan bruge, men det er hvinende koldt, fordi søbadet ikke er opvarmet. Det er et meget forsømt sted, siger Peter Staugaard.

Lige ved siden af søbadets omklædningsrum har dykkerklubben et mødelokale, men det er endnu ikke lykkes vinterbaderne at få et samarbejde med klubben.

-Jeg henvendte mig til dykkerklubben i efteråret for, at høre om det var muligt at lave en aftale med dem. De ville tage det op på et bestyrelsesmøde, men der er ikke sket noget siden, fortæller Peter Staugaard.

Vinterbad for hele byen

I løbet af vinteren sker der ikke meget fra kommunens side i forhold til at passe på søbadet, mener vinterbaderne. De rækker derfor en hjælpende hånd ud til kommunen, så stedet kan få både mere liv i vinterperioden og blive passet bedre på. Dermed åbner de også op for ideer til, hvordan søbadet kan udvikles.

-Vi ser en god ide i at lave et vinterbad for hele byen her på søbadet med servering af varm suppe, kaffe og med mulighed for at benytte en mobil sauna. Jeg er sikker på, at hvis vi får tilladelse til det, så kan vi også tiltrække nogle sponsorer, fortæller Peter Staugaard.

Turistschef med på ideen

Turistchef Ole Riis Christensen, Thy Turistbureau i Thisted er begejstret for ideen: -Ja, ja, ja. Det er alle tiders. Og det kan gå fint i hånd med det, vi har i Nørre Vorupør. Fint, hvis man i Thisted også udvider med den aktivitet. Der er rigtig stor interesse for vinterbadning, siger han.

Nogle af de nærmest større byer som Skive og Nykøbing Mors har vinterbadere. Og på landsplan er der 24.000 vinterbadere i foreninger.

Finsk sauna eller mobil sauna

Kristian Tilsted (V) i Thisted Kommunes klima-, miljø og teknikudvalg er åben for at gøre noget mere ved Søbadet og skabe en tættere forbindelse mellem søbadet og byen.

-Det lyder da fornuftigt med en højere udnyttelsesgrad om vinteren. Jeg kunne godt forestille mig noget med finsk sauna eller en mobil sauna, siger Kristian Tilsted til vinterbadernes ide.

-Vi vil gerne inddrage borgere med interesse i søbadet og høre deres forslag til løsninger til stedet, siger Kristian Tilsted.

Det er kommunen, der har ansvaret for rednings-og førstehjælpsudstyret.

-Jeg var ikke klar over, at førstehjælpsudstyret var væk. Det vil jeg tage op på møde i forvaltningen mandag, siger Kristian Tilsted til oplysningerne om det manglende sikkerhedsudstyr.

-Søbadet er et aktiv, som vi skal udnytte bedre, så det er attraktivt at bruge, siger han.

[sgmb id=”1″]