TEKNOLOGI: Malkerobotter giver mere arbejde, mindre frihed og øget stress for Lars Pedersen, der nu dropper dem.
Af Jan Høst-Aaris, NORDJYSKE Stiftstidende, 4. april 2015
BRØNDERSLEV: – Vi havde en blind tro på, at teknikken var løsningen, konstaterer Lars Hedermann Pedersen efter syv år, hvor han i stigende grad har tvivlet på, om malkerobotter er den rigtige løsning. Det er det ikke.
Søde malkepiger
Det er ikke, fordi han drømmer sig tilbage til en svunden tid med søde malkepiger, der malker køer, mens solen stiger op i Øst. Han er topprofessionel landmand, der vil noget med sin og sønnens virksomhed Klovborg I/S. Han vil have en endnu bedre virksomhed, et arbejdsliv med mindre stress og bedre føling med dyrene. Derfor udskifter han ni toptunede automatiske malkerobotter ud til fordel for et manuelt anlæg.
– Vi troede, at vi kunne få lavet tingene hele døgnet uden problemer, siger Lars H. Pedersen. Han anerkender, at teknikken overordnet set virker, men der er desværre en stor ulempe forbundet med malkerobotterne.
– Du har altid fri, og så er du alligevel på, siger han under sin frokost i hjemmets køkken. Ved siden af sin tallerken ligger det, der plager ham allermest, telefonen, der modtager alle alarmer fra malkerobotterne i stalden.
– Vi savner at have fri. Pludselig er der en alarm, og så skal vi afsted, siger han.
Fanget af skærme
– Vi er begyndt at kigge mere på en skærm i stedet for på dyrene – groft sagt, forklarer Lars H. Pedersen illustrerende. Dermed sætter han også fingeren på en af de sider ved landbrugsteknologien, som der ikke tales så meget om. Teknologien fjerner ham fra det landbrug, han lever af, og som han gennem sin egen fysiske tilstedeværelse har en langt bedre føling med.
– Når koen, der skal malkes, kommer, så kan jeg se og mærke, om der er noget galt, siger Lars H. Pedersen smilende og viser med hænderne, hvordan han mærker på koen, som han gør i stalden.
Teknikken er bagud
– Man tror, at en pc kan styre alt, men den kan kun se, hvad der er sket. Jeg kan se, hvad der er ved at ske, siger Lars H. Pedersen. I forhold til at styre en bedrift, så er det erfaringen og evnen til at sætte en retning for virksomheden og handle på det, der er ved at ske, der er væsentligt.
Bedre økonomi
Teknikken skal hele tiden optimeres for at yde 100 %, derfor er det automatiske anlæg toptunet. Trods det har Lars og sønnen Niels Pedersen ikke fået den indtjening, som de forventede på malkerobotterne. De forventer med det manuelle anlæg, som installeres indenfor de næste tre måneder at kunne optimere køernes ydelse og de ansattes indsats.
– Vi forbedrer vores staldsystem, får mere plads og bedre dyrevelfærd. Det giver en større ydelse – og en fuldt struktureret arbejdsdag, griner Lars H. Pedersen.
Han glæder sig til at komme af med sin største udfordring, alarmerne fra den slidte, men klippestabile, Nokia telefon.
Flere ansatte
Det manuelle anlæg betyder også, at han vil få brug for flere ansatte, vel at mærke dygtige landbrugsfolk, der samtidig er kreative problemløsere, som kan bidrage til den fortsatte videreudvikling af Klovborg I/S.
Malkerobotterne fik syv år på Klovborg I/S.