FIBERNET: Et bredt samarbejde mellem Thy-Mors Energi og lokalforeninger fører flere og flere over på fibernettet.
Af Jan Høst-Aaris, Thisted Dagblad, 2. november 2014, Sektion 1, side 4
THY: Ved udgangen af 2015 vil knapt halvdelen af de cirka 42.000 potentielle brugere af fibernettet have adgang til det. Dermed bevæger Thy sig støt fra sneglefart til leopardfart og ud i den digitale overhalingsbane på internettet.
Det skyldes en fremsynet investering i fibernettet, en investering der godt nok snublede i 2009 da MidtVest Bredbånd krakkede, men som i Fibernet-selskabet er videreført gennem andelstanken til en succes for Thy.
Ambitionen i Thy-Mors Energi er, at 75 procent af andelshaverne har adgang til fibernettet i 2020.
– Frem til 2012 var der ikke den store opbakning fibernettet.
Vi blev spurgt, hvorfor vi investerede i fibernettet. Nu bliver vi spurgt, hvorfor vi ikke er længere, siger Lars Peter Christiansen med et smil. Han er fiberchef/souschef i teknisk sektion, Thy-Mors Energi.
Thy-Mors Energis fibernet har en kapacitet, så brugerne uden problemer kan have en 1 GBit/ s forbindelse for upload og download af data, men til private udbydes kommercielt kun den halve hastighed via Altibox. dk.
Lokalpatriotisme
Mest muligt af arbejdet med fibernettet bevares på lokale hænder. Arbejdet kan groft deles mellem 50 procent entreprenørarbejde, der går med at lægge kabler i jorden. Det udføres af syv-otte lokale entreprenørvirksomheder, hvilket skaber arbejde for folk i Thy og på Mors. Resten fordeler sig med 25 procent materialer og 25 procent projektering og timer.
– Det er en konsekvent strategi, at lægge handlen lokalt. Bruges der 40 millioner kroner, så går der cirka 20 millioner til lokale virksomheder og arbejdspladser, siger Lars Peter Christiansen.
I den seneste årsrapport fra 2013 budgetteres der i 2014 med investeringer i fibernettet på cirka 37 millioner kroner.
Fakta om fibernet og flytning
- En ny (august 2014) landsdækkende undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov, udarbejdet for Dansk Energi viser bl. a. at:
- I 2011 ville 25 procent af danskerne ved flytning fravælge et boligområde, hvis internetforbindelserne var for dårlige. Det tal er i 2014 vokset markant til 39 procent.
- For de unge førstegangskøbere i alderen 18-34 år er det hele 44 procent, som vil undlade at slå teltpælene ned i områder med dårlig internetforbindelse.
- Undersøgelsen viser ligeledes, at over halvdelen af alle danskere, der overvejer en ny bolig (57%), vil spørge ejendomsmægleren om hvilken bredbåndsforbindelse boligen har.
Billedtekst: Fiberchef Lars Peter Christiansen med lyslederkabel, der med sikkerhed kan give op til 500 MBit/ s ude ved forbrugerne. Foto: Peter Mørk